Тепер президент має подати до Верховної Ради законопроєкт про його ліквідацію. Електронну петицію зареєстрували на сайті глави держави.

Цікаво Справа голови ОАСК Вовка: суд зобов'язав Офіс генпрокурора вилучити інформацію про підозру

Про що йдеться у петиції

Автор петиції вказав, що ОАСК повністю втратив авторитет, а тому його варто негайно ліквідувати. Свою позицію аргументував записами розмов керівництва цього суду, які опублікувало Національне антикорупційне бюро в липні 2019 та 2020 року.

Вони свідчать про глибоко вкорінену в суді корупцію і практику неправосудності рішень,
– заявив Данило Мокрик.

Згідно з законодавством, право ініціювати процедуру ліквідації суду є тільки у президента, а тому й створили петицію.

Чи може Зеленський виконати прохання

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що у Зеленського немає шансу проігнорувати цю петицію. Річ у тім, що є передбачена законом процедура, а тому він змушений відреагувати протягом 10 днів.

Можливостей відвертітися у Зеленського немає, він точно відреагує, однак є одне питання – якою буде ця реакція,
– сказав Шабунін.

За словами Шабуніна, Зеленський може зробити так, як казав раніше Офіс Президента – що він не має повноважень розпускати ОАСК, однак це неправда. "Він єдина посадова особа, яка може почати це питання. Минулий раз суспільство збрехав безликий Офіс Президента", – заявив голова "Центру протидії корупції".

Шабунін наголосив, що саме ця ситуація є можливістю побачити, наскільки президент готовий виконувати обіцянки і боротись з суддівською мафією.

"Хай Зеленський зробить те, що має зробити – передасть законопроєкт в парламент, а далі є його монобільшість, яка просто може його проголосувати. Все дуже просто. Вже понад рік Зеленський блокує ліквідацію цього огидного суду. Побачимо, як він вийде з ситуації зараз", – підсумував Шабунін.