Меседжі про об'єднання так званих "республік", ні слова з боку РФ про приєднання "ЛДНР", звільнення українськими військовими від окупації нових населених пунктів – змушують жителів цього регіону замислитись, а що станеться, коли Росія піде з Донбасу?

Читайте також: Росія та бойовики висунули нові умови, які зривають обмін полоненими, – Геращенко

Більше ніж 50 відсотків людей (за даними сепаратистів це близько 2 мільйонів), що проживають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, бояться, що коли війна завершиться на користь України, то усіх, хто підтримав утворення псевдореспублік, або навіть просто робив такий вигляд і яскраво не демонстрував своєї позиції – підпадуть під етнічні чистки з боку української держави.

Такі побоювання не дивні, адже щодня у вуха населення так званих республік вкладають повідомлення про нещадних "укропів", які вбивають мирних жителів, складають списки "карателів" та "зрадників", намагаються всіляко дискредитувати українських воїнів, приписуючи їм все нові видумані злочини. Наслухавшись такого, людська фантазія розігрується ще більше, коли і в реальності багатьом із проживаючих там доводиться зіштовхуватись з прикладами таких чисток, правда, з боку російських агресорів над проукраїнськи налаштованими мешканцями.

Для прикладу, в 2015 році терористи самопроголошеної "ДНР" оголосили про початок етнічних чисток щодо українців у Горлівці. Переслідування українців анонсується у групі "Самооборона Горлівки", а це, на хвилинку, одна з найпопулярніших міських груп, яка налічує майже 100 тисяч підписників.

Сьогодні на окупованих територіях існують "гарячі лінії довіри" (в народі – телефони доносів), на які можна зливати різну інформацію, в тому числі про антипатріотів "ЛДНР".

Ми мали змогу поспілкуватись з проукраїськими жителями так званих "республік" на КПВВ, особисто стала свідком декількох жахливих історій.

Одна жінка розповіла, як "ополченці" викрали її чоловіка, вбили і підкинули тіло під хвіртку через те, що той не тримав язик за зубами і був агресивно налаштованим проти окупантів. Ще одна дівчина-переселенка розповіла, що в "ДНР" існують якісь "комітети моралі", через один з яких з роботи звільнили її матір за яскраво виражену проукраїнську позицію (жінка працювала водієм тролейбуса). Схожих історій чимало.

Коли люди живуть в середовищі, де 24 години на добу доводиться слухати і бачати те, що вигідно кремлівським лідерам, звичайно, навіяний страх про те, що Україна почне етнічні чистки, коли Росія піде з Донбасу, – житиме в їхніх головах. Проте, мова про такі дії з боку українців, метою яких є об'єднання територій Донбассу, а не витіснення представників окресленої національної групи, не може йти.

Суттєвим елементом етнічних чисток є різноманітні форми насилля: моральне та фізичне знущання, нищення майна, грабунки, убивства та інші форми насилля й примусу. Такі дії, що нищать свою ж територію та свій народ – Україні не потрібні. Варто пам'ятати, що українська армія з самого початку війни на Донбасі веде не наступальну операцію, а оборонну, ціль якої – відстояти територіальну цілісність України.

Читайте також: Все не так: Донбас ніколи не буде таким, як раніше