Переїзд до Литви був несподіваним

Про життя Тихановської в Литві розповіла Марія Мороз. За її словами, ані вона сама, ані кандидатка в президенти не збиралися емігрувати з Білорусі. Про це повідомляє DW.

Цікаво Чому Тихановська покинула Білорусь: пропагандисти придумали небилицю – у Лукашенка її підхопили

"Переїзд до Литви був несподіваним і незапланованим. Ані я, ані вона не хотіли їхати з Білорусі, ми хочемо повернутися на батьківщину, до своїх близьких", – зауважила Мороз.

Щоправда, хто організував цей переїзд і здійснив, вона поки тримає у таємниці.

Мороз додає, що після прибуття до Вільнюса вони та їхні діти опинилися в умовах карантину, в якому перебуватимуть два тижні, – до 25 серпня. Живуть разом, у одній квартирі, продукти замовляють через інтернет.

"Умови – приблизно такі ж, як у Мінську. Звичайна квартира, є дах над головою та харчування. Влада Литви ставиться до нас з розумінням", – підкреслила голова штабу кандидатки в президенти.

Представниця Тихановської каже, що почувається добре, "цілком у строю". Натомість Світлані – гірше, "емоційно їй дуже важко". Але обидві продовжують працювати.

Ми плануємо повернутися, ми дуже цього хочемо. І чим швидше це відбудеться, тим краще. Але це відбудеться тоді, коли не буде загроз для наших родин,
– підсумувала Мороз.

Актуально Тихановська закликала мерів організувати мирні мітинги на вихідних у Білорусі: відео

Як Світлана Тихановська опинилася в Литві: головне

  • 11 серпня вона пішла до ЦВК Білорусі, аби написати заяву щодо оскарження виборів.
  • Однак згодом із нею зник зв'язок. Крім того, політикиня вийшла з одного з кабінетів і сказала своєму адвокату: "Я ухвалила рішення" та зникла в іншому кабінеті.
  • У ЦВК вона пробула щонайменше 7 годин. Виявилося, що там з нею говорили посадовці силових структур. Це підтвердила і голова Центрвиборчкому Лідія Єрмошина.
  • Приблизно опівночі 12 серпня Тихановська вийшла на зв'язок зі своїм штабом. А вранці стало відомим, що вона – у Литві.
  • Вдень 12 серпня Тихановська записала два відеозвернення. В першому ролику каже, що перед нею стояв важкий вибір і діти – це найголовніше. А в другому – закликає білорусів не йти на протести. В обох відео кандидатка в президенти має стривожений і наляканий вигляд. Цікаво, що друге було записано у кабінеті Єрмошиної та ньому Тихановська все читає з папірця.
  • Навіть після виїзду з Білорусі Тихановська й надалі себе вважає обраним президентом і закликає провести перевибори. Офіційно її підтримали 10,12%, а чинного президента Лукашенка – 80,01%.
  • Крім того, її штаб ініціював створення Координаційної ради для забезпечення трансферу влади. Туди, за задумом політикині, мають увійти трудові колективи, партії, профспілки та інші організації громадянського суспільства. Мета цієї ради – забезпечити нормальну життєдіяльність держави у перехідний період, щоб не було хаосу та свавілля.
  • Водночас штаб Тихановської розраховує на підтримку зарубіжних партнерів в організації діалогу з білоруською владою. Лукашенко, зі свого боку, на жодні компроміси йти не хоче.