Якщо учасник АТО став неповносправним через поранення, він має право отримати як статус "Учасник бойових дій", так і "Інвалід війни". Однак бійцю видадуть лише одне посвідчення – за його вибором.

Доцільніше в такому випадку оформити саме статус "Інвалід війни", – повідомили волонтерам People’s Project поранені солдати. Але інвалідність в нашій державі треба регулярно підтверджувати – раптом за 2 роки відірвана нога "відросте"?… За словами бійців, у них виникають проблеми. Якщо у бійця вже є на руках посвідчення учасника бойових дій (УБД) і він бажає отримати посвідчення інваліда війни, то органи соцзахисту можуть змусити його здати посвідчення УБД. Про це волонтерам People’s Project розповіли поранені бійці.

Ці хлопці проходять курс лікування клітинними технологіями за проектом "Біотех-реабілітація поранених". В їх профайлах можна ознайомитись з історіями поранення і лікування в різних шпиталях: нацгвардієць Володимир і Андрій, боєць 30 бригади.

Однак хлопці не хочуть віддавати кудись своє посвідчення, адже в Законі України не прописані вимоги щодо здачі посвідчення. Крім того, здача посвідчення УБД, за переконанням бійців, створить багато проблем під час оформлення різноманітних пільг і соціальних гарантій. Тож, маємо запитання до можновладців: чому наші поранені хлопці, які ризикували життям на війні, мають на милицях бігати по кабінетах, доводячи, що вони не верблюди? Коли і хто нарешті роз’яснить ці питання ветеранам АТО?

Волонтери People’s Project звернулися по допомогу до експерта "Юридичної сотні". За словами Лесі Василенко, в Законі України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" порядок отримання чи здачі посвідчень прописані не можуть бути, оскільки це вже порядок дій, який фіксується підзаконними актами. Закон визначає право, а як його реалізувати визначає порядок виконавчого органу влади.

В порядку ж написано, що одночасно 2 посвідчення мати не можна. Також, коли посвідчення УБД здається на зберігання органам соцзахисту, особа не позбавляється статусу учасника бойових дій, а набуває статус інваліда війни. Цей статус надає більше пільг та соціальних гарантій, передбачених статтею 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Юридичний експерт не зустрічала ситуацій, коли для отримання додаткових пільг потрібне саме посвідчення УБД. Як правило, вимагають довідку про безпосередню участь в АТО. Це роблять органи місцевого самоврядування, оскільки своїми рішеннями розширили перелік пільг для учасників АТО.

Нагадуємо, що всі учасники війни на Донбасі можуть отримати безкоштовну юридичну консультацію за телефоном 0 800 308 100 (дзвінки в межах України безкоштовні).

Будь ласка, поширте цю статтю – допоможіть донести інформацію до учасників АТО.

Тим часом, лікування наших поранених героїв продовжується за проектом "Біотех-реабілітація поранених". Раніше People’s Project повідомляв про сенсаційне відновлення розтрощеної ноги 19-річного добровольця. А нещодавно лікарі відростили нову кістку пораненому бійцю батальйона "Донбас".

Інші поранені чекають, поки збираються кошти. Для них унікальні біотехнології – останній шанс повністю одужати. Оскільки держава, через низку законодавчих причин, не підтримує біотехнології у лікуванні, хлопці можуть сподіватися лише на допомогу Народу.

Допомогти пораненим героям стати на ноги можна тут.

Читайте також: Життя після фронту: українському бійцю рятують ногу, застосовуючи клітинні технології