Важливо, що саме фрукти ягоди солодші. Вміст простих вуглеводів – глюкози і фруктози, які й дають цю солодкість, обмежує їх кількість в щоденному раціоні.

Рекомендуємо! Сезон у розпалі: чим корисні помідори та скільки їх їсти, щоб не нашкодити

Знайте міру: чому не можна переїдати фруктів?

Пояснення просте. Чим більше простих вуглеводів в нашому харчуванні, не важливо, з якого джерела надходять, тим більша ймовірність перетворення їх в жири. А жири, як відомо, відкладаються в депо, що не тільки збільшує розмір нашого одягу, але і шкодить нашому здоров'ю.

З цієї ж причини я не рекомендую влітку захоплюватися фруктово-ягідними соками.

По-перше, кількість простих вуглеводів в склянці фруктового соку більша, ніж можна отримати з рекомендованої денної норми фруктів. Наприклад, з одного яблука можна отримати 50 – 70 мл соку, тому в склянці соку буде не одне яблуко. Особливо, якщо в соки доданий ще й цукор.

По-друге, при приготуванні соку з фруктів і ягід видаляється їх цінна частина – харчові волокна. Влітку куди корисніше вживати смузі з суміші овочів і зелені з невеликим додаванням фруктів-ягід.

Важливі факти про фрукти

Їсти можна будь-які фрукти і ягоди. Важливо знати міру. Співвідношення овочів і фруктово-ягідної частини при збалансованому харчуванні має становити приблизно 2:1. Якщо норма овочів – 400 г, то фруктів-ягід можна з'їсти 150 – 200 г.

У спеку добре втамовують спрагу фрукти з ягодами. І роблять вони це краще, ніж будь-які напої з підсолоджувачами. Вони не тільки допомагають підтримувати водний баланс, але і завдяки харчовим волокнам зв'язують і виводять з організму продукти обміну речовин.

Цікаво! Незамінний і багатий на вітаміни: який хліб корисно їсти?

Коли та в якому вигляді найкраще їсти фрукти-ягоди

Часто ми любимо перекусити фруктами. І помічаємо, що після таких перекусів дуже швидко хочеться їсти. І тоді бережися, холодильник! Пов'язано це з тим, що фрукти і ягоди легко перетравлюються. Ще вони містять велику кількість органічних кислот, які потрапивши в шлунок, дратують його стінки, збільшують секреторну функцію шлунка і підшлункової залози. Ця їх дія може не тільки посилювати апетит, але і викликати больові відчуття.

Я рекомендую їсти фрукти-ягоди перед основними прийомами їжі. Або поєднувати їх з кашами, кисломолочними продуктами, додавати їх в овочеві салати. Крім вживання їх свіжими також можна використовувати у вигляді соусів до м'яса, риби та птиці. Вживати фрукти краще в денний час, щоб цукри (глюкоза, фруктоза), що там містяться встигли утилізуватися, а не відкладалися у вигляді жиру.

Термічна обробка знижує вміст вітамінів у фруктах і ягодах. Тому завжди краще з'їсти свіжі плоди, ніж варити компоти і варення, які до того ж матимуть велику кількість цукру. Так само як і овочі, фрукти і ягоди можна заморожувати. Вживання їх взимку підвищить біологічну цінність їжі.

Підбирайте при необхідності свою "фруктову тарілку" виходячи зі стану здоров'я. Наприклад, при гастриті з підвищеною кислотністю не слід вживати кислі ягоди і фрукти, а при ожирінні і цукровому діабеті – солодкі. Вживання фруктових соків, солодких компотів і великої кількості фруктів є фактором ризику розвитку подагри. Надлишок фруктози може збільшити продукцію сечової кислоти та сприяти утворенню каменів в нирках.

Зверніть увагу! Шкідливо для шлунку та емалі зубів: важливі факти про яблука

Включайте фрукти і ягоди у свій щоденний раціон. Ви зробите харчування різноманітним, смачним і корисним. І не тільки влітку. Лише знайте міру