– Я не можу давати оцінку діями НАБУ. Я можу лише прокоментувати розслідування, яке робили журналісти програми "Схеми" у лютому 2016 року. Тоді ми аналізували відео, яке було зроблене у кабінеті заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, на якому також фігурувала людина, дуже схожа на сина міністра – Олександра Авакова. Ці двоє людей в підкилимний спосіб, в обхід законної процедури тендеру домовлялись про отримання людиною, схожою на Олександра Авакова, бюджетного підряду на мільйони бюджетних грошей на виготовлення та постачання рюкзаків для Національної гвардії. Наше розслідування наголошувало, що була порушена законна процедура тендеру, і ця закупівля відбулася у результаті підкилимного корупційного зговору.

Після того виявилося, що кримінальне провадження на цю тему вже порушено військовою прокуратурою, але Анатолій Матіос та його підлеглі за рік не зробили нічого і ніяк не рухалися по тій справі, якщо, принаймні, аналізувати реєстр судових рішень.

– Далі кримінальна справа була витребувана НАБУ, оскільки це підслідність новоствореного органу. І вже з того часу, як ми бачимо, тривали слідчі дії, які сьогодні завершилися затриманням ключових фігурантів цієї справи.

Читайте також: Аваков мобілізував усе міністерство для порятунку сина, – Каленюк

– Як ми розуміємо, у детективів, очевидно, з'явилося достатньо доказів про те, що підозрювані у цій справі, дійсно, отримували з цієї державної закупівлі якусь свою фінансову вигоду. Як нам відомо, наразі затримані, а саме заступник міністра Сергій Чеботар та Олександр Аваков, перебувають у будівлі НАБУ, де їм зачитують повідомлення про підозру у здійсненні корупційного злочину. Після цього справа має бути передана до суду. А найближчим часом їм має бути обрано міру запобіжного заходу.

Розслідування програми "Схеми" про корупційні оборудки із закупівлями рюкзаків для Нацгвардії дивіться тут.

Нагадаємо, 31 жовтня детективи НАБУ затримали трьох осіб у справі про закупівлю МВС 6 тисяч тактичних рюкзаків за завищеними цінами. Серед затриманих – син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, заступник голови МВС Сергій Чеботар та представник фірми-переможця тендеру з постачання наплічників. Їх підозрюють у розтраті 14 мільйонів гривень з державного бюджету.