– Це був лютий 2016 року, і ми віднайшли в мережі інтернет відеозаписи, про які раніше не було відомо широкому загалу. Це записи, на яких були люди, дуже схожі на сина міністра Авакова Олександра та заступника міністра Сергія Чеботаря, і всі вони перебували у кабінеті в Міністерстві внутрішніх справ. Ми звернули увагу на те, що вони обговорювали бюджетні гроші, а саме перспективу їхнього отримання сином міністра за постачання рюкзаків для Нацгвардії.

Читайте також: Журналістка-розслідувачка розповіла цікаві деталі скандалу навколо сина Авакова

– Ми проаналізували, чи дійсно такі факти мали місце не лише на відео, але й в житті. І оскільки знайшли підтвердження, що Міністерство внутрішніх справ на той період через певний час закуповувало такі рюкзаки, то ми зробили висновок, що відео справжнє. Більше того, інше підтвердження того, що відео було справжнім, був інший епізод, по якому вже навіть тоді відкрили кримінальне провадження. Суди визнавали в своїх ухвалах, що це відео було зроблено офіційно, а саме працівниками СБУ, які робили це на прохання військової прокуратури. Військова прокуратура, в свою чергу, проводила розслідування корупції в Міністерстві внутрішніх справ. Утім, саме цей епізод про рюкзаки довгий час залишався невідомим широкому загалу, поки відео не з'явилось в інтернеті. Якби ми або хтось інший не звернув на нього увагу, не проаналізував, то, можливо, і зараз би не було відомо про роль сина міністра Авакова у постачанні рюкзаків на 15 мільйонів гривень.

– Справа в тому, що про кримінальне провадження, яке військова прокуратура відкрила ще в липні 2015 року, тобто ще до виходу нашого матеріалу, нічого не було відомо. Коли ми видали свій матеріал, то дізналися, що є кримінальна справа. Утім, як є? Вона просто лежала без жодного руху у підлеглих Анатолія Матіоса у військовій прокуратурі. На наш запит відповідь була така, що не було проведено ні обшуків, ні допитів жодного фігуранта цього відеозапису. Хоча вже минуло 9 місяців з розслідування. Отже вердикт такий: справа загальмувалася на етапі її розгляду у військовій прокуратурі. А вже після того, як ми на загал видали журналістське розслідування, темою зацікавилися новостворені антикорупційні органи. І це був квітень-березень 2016 року, коли НАБУ витребувало у Матіоса цю кримінальну справу за підслідністю, і тоді вже почалися слідчі дії. Як ми бачимо з останніх затримань, то слідчі і детективи зібрали вже достатньо доказів для того, щоб вручити підозру фігурантам відео.

Розслідування програми "Схеми" про корупційні оборудки із закупівлями рюкзаків для Нацгвардії дивіться тут.

Нагадаємо, 31 жовтня детективи НАБУ затримали трьох осіб у справі про закупівлю МВС 6 тисяч тактичних рюкзаків за завищеними цінами. Серед затриманих – син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, заступник голови МВС Сергій Чеботар та представник фірми-переможця тендеру з постачання наплічників. Їх підозрюють у розтраті 14 мільйонів гривень з державного бюджету.