За інформацією Українського гідрометеорологічного центру, в найближчі дні температура повітря в Києві, Львові та багатьох інших великих містах України буде коливатись у межах від -1 градусів вночі до плюс 12 вдень. Таким чином, середньодобова температура повітря буде меншою за 7 градусів тепла.

Читайте також: Як продовжити життя залізного коня: лайфхаки для автомобілістів

Саме за такої температури навколишнього середовища виробники автомобільних шин рекомендують змінити "взуття" для авто. В даному випадку – літню гуму треба міняти на зимову.

Причина – зимові моделі гуми завдяки своїй конструкції краще утримують автомобіль на снігу, мокрій дорозі та при ожеледі, значно зменшують гальмівний шлях. Згідно класифікації виробників шин, існують так звані "європейські" зимові шини (для м'яких зим), скандинавські (для сніжних) та шиповані (для частої їзди по льодяних дорогах).

Зимові шини покращують зчеплення на слизьких поверхнях.

Втім, жодних вимог українського законодавства до зміни шин відповідно до сезону немає. В розділі 31 Правил дорожнього руху "Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання" існує примітка в пункті 31.4.5: "У разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїзна частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини". Однак довести, чи використовується авто на таких поверхнях, дуже складно. Тим більше це не вимога ПДД, а лише рекомендація.

Разом з тим, більшість страхових компаній при укладенні договорів страхування автомобілів КАСКО включають у них необхідність заміни шин згідно сезону. І у випадку настання страхової пригоди відмовляють у виплаті, якщо взимку були встановлені літні шини та навпаки.

Відповідно, ніякої відповідальності за використання шин не по сезону в українському законодавстві не існує.

За словами автоадвоката Богдана Глядика, "сезонність шин при розгляді важких ДТП завжди враховується експертами. Від цього може залежати висновок про можливі наслідки, відповідальність сторін. Наприклад, визначаючи гальмівний шлях, можна говорити в суді про те, що з шинами по сезону зіткнення можна було б уникнути".

В такому випадку винуватець аварії може бути зовсім іншим, ніж до експертизи. А відповідно, і обов`язок компенсувати пошкодження можна перекласти на іншу особу.

Читайте також: Що таке автомобільний екостандарт: як з цим жити українцям

Українські пункти шиномантажу вже працюють у надзвичайному режимі – деякі навіть цілодобово. На більшості з них для того, щоб замінити комплект шин, потрібно записуватись заздалегідь. Особливо популярні вихідні дні – щоб записатись на суботу чи неділю, деякі шиномонтажні майстерні записують за тиждень наперед.

Зимові шини обирають залежно від регіону переважної експлуатації автомобіля.

Вартість заміни комплекту коліс залежить від їх розміру, ціни балансувальних противаг та розміщення шиномонтажу і коливається від 200 до 2000 гривень за авто.

Раніше ми повідомляли, як тепер відбуватиметься техогляд автомобілів.