Водночас іранські ЗМІ висловили кілька припущень, кому було вигідне вбивство вченого-ядерника. Серед головних неофіційних підозрюваних очільник США Дональд Трамп. Про це пише Axios.

Важливо В Ірані жорстоко вбили "батька ядерної програми"

За інформацією порталу, метою вбивства Мохсена Фахрізаде може бути утруднення відновлення переговорного процесу з ядерної угоди між США та Іраном для майбутньої адміністрації обраного президента США Джозефа Байдена.

Вбивство Фахрізаде є частиною того, що здається спробою адміністрації Трампа та уряду Нетаньяху використовувати час, що залишився до вступу на посаду обраного президента США Джозефа Байдена, для посилення тиску на Іран,
– мовиться у повідомленні.

Також у матеріалі підкреслили, що адміністрація Трампа не приховує свого прагнення ускладнити Байдену відновлення переговорів з Іраном і повторне приєднання до ядерної угоди 2015 року.

Зауважимо, що раніше влада Ірану висловила сподівання, що відносини з Вашингтоном покращаться після того, як країну очолить Джо Байден. Каденцію Трампа у США влада Ірану схарактеризувала, як "авантюрну та войовничу". Віцепрезидент Ірану підкреслив, що Трамп увів "нелюдські" санкції проти іранського народу.

До теми Адміністрація Трампа хоче ввести якомога більше санкцій проти Ірану

Що відомо про вбивство Мохсена Фахрізаде

  • 27 листопада в Ірані вбили провідного вченого-фізика Мохсена Фахрізаде. Він був одним з творців іранської військової ядерної програми.
  • Як пишуть ЗМІ, невідомі під'їхали до Фахрізаде і вистрілили йому в голову. Зловмисники вбили й охоронця вченого.
  • Чоловіка на вертольоті госпіталізували в лікарню, але лікарям не вдалося врятувати його життя.
  • Відзначається, що спочатку на місці стався підрив смертника, а потім автомобіль вченого обстріляли інші нападники.
  • В Ірані звинуватили у трагедії США та Ізраїль. ООН закликала країни близькосхідного регіону проявити стриманість.

Хто такий Мохсен Фахрізаде?

У минулому Фахрізаде служив у Корпусі вартових Ісламської революції, обіймав високу посаду у логістичному центрі міністерства оборони Ірану, а також керував Фізичним дослідним центром. На Заході його називали найвидатнішим фізиком-ядерником в Ірані й навіть порівнювали його з Робертом Оппенгеймером (американський фізик-теоретик, що брав участь у розробці перших зразків ядерної зброї).