Що видання пише про маніпуляції блогера

Про Шарія згадують у другій частині розслідування видання Bellingcat.

Читайте також "Партію Шарія" фінансує мережа заправок БРСМ-Нафта, – розслідування

Журналісти пишуть, що випуск блогу Шарія з аудіозаписами розмови бойовиків про MH17 вийшов через 17 днів після того, як один з підозрюваних у справі надіслав їх полковнику Головного розвідувального управління Генштабу РФ.

Щодо джерела аудіо матеріалів, то Шарій заявив, що записи надіслали йому анонімно. Однак блогер висловив припущення, що причетний "хтось з СБУ".

Шарій вирізав важливі моменти зі запису, які підтверджують версію України. Він заявляв своїм слухачам, що аудіоматеріали сфальсифікували. Крім того, наполягав, що бойовики говорили про збиття реактивного літака "Сухой" ("Сушки"), а не MH17.

Зі записів, раніше опублікованих СБУ, дійсно зрозуміло, що окупанти спочатку говорили про військовий літак, але тому, що вони переплутали його з пасажирським MH17.

Як це коментує Шарій

Блогер спершу відповів Bellingcat та заявив, що йому байдуже щодо джерела, яке надіслало записи. Мовляв, він же оприлюднив повний запис розмови бойовиків, на відміну від СБУ. Крім того, Шарій зазначив, що вирізав певні частини через те, що йому вони видалися "незначними".

Згодом він назвав журналістів "вигадниками та маніпуляторами", а розслідування – неправдивим. Коли його запитали, де саме була неправда, той у відповідь надіслав відео з власного блогу.

Хто такий Анатолій Шарій?

Колишній український журналіст. У 2012 році втік з України та отримав політичний притулок у Литві. Веде ютуб-канал, який має приблизно 2 мільйонів підписників. Відомий своєю антиукраїнською та пропагандистською риторикою.

Радимо ознайомитися Це – поганий сигнал: у ПАРЄ розчаровані рішенням Росії покинути переговори щодо MH17

Авіакатастрофа літака MH17

Авіакатастрофа рейсу MH-17: головне / Інфографіка 24 каналу