Україна має потужно розвинутий аграрний сектор, тому зміни клімату для вітчизняної економіки є дуже важливими. Фактично половина того, що Україна експортує за кордон — продукція сільського господарства, повідомляє 24 канал.

Зверніть увагу Чому чесним фермерам не варто боятися детінізації АПК

Аграрний сектор чекають зміни

Експерти стверджують, що потепління матиме як позитивні, так і негативні наслідки для українських аграріїв. Зміна клімату може збільшити врожайність земель, однак якість продукції знизиться.

Серед ключових негативних наслідків потепління виділяють:

  • зниження поживної цінності зернових культур;
  • зменшення родючості районів на Півдні та Сході (внаслідок зменшення опадів);
  • часткову втрату врожаю внаслідок екстремальних погодних умов (буревіїв, граду, злив, посухи).

Головна загроза для українських аграріїв

В НБУ заявили, що посухи — найбільша загроза для українського аграрного сектора. На сьогодні в Україні є можливість забезпечити штучним поливом лише 6% оброблюваних територій.

Зміна клімату вплине на мінливість світових цін

Економісти прогнозують, що зміна клімату матиме ключовий вплив на формування світових цін. Через коливання попиту та пропозиції вони будуть постійно змінюватися. Ціни на продукти харчування залежатимуть безпосередньо від врожайності.

Як Україні залишитися конкрентноздатною на світовому аграрному ринку

Фахівці НБУ заявили, що для збереження конкурентноздатності України серед світових аграріїв необхідно:

  • збільшити продуктивність;
  • забезпечити близькість портів;
  • розробити програму розвитку річкового транспорту;
  • покращити інфраструктуру.

У свою чергу НБУ, щоб вберегти економіку від негативних наслідків потепління, планує розвивати фінансові ринки, зокрема, ринки страхування та форвардних операцій.

Що відомо про зміну клімату в Україні?

Зима 2019 – 2020 років стала найтеплішою в Україні за останні понад 100 років. Крім того, погода взимку була найсухішою за останні близько 50 років. Кліматичні зони України зміщуються на Північ. На думку експертів, навіть Полісся все більше стає схожим на Степ. Як наслідок, українські території частіше накривають екстримальні погодні явища: урагани, смерчі, зливи тощо. Річна норма опадів тепер виконується лише за декілька злив. Фахівці прогнозують, що найближчі 5 років будуть найтеплішими за всю історію України.