Чому Гончарука можуть звільнити?

Нагадаємо, 4 березня за ініціативою президента Володимира Зеленського відбудеться позачергова сесія Верховної Ради, де, вочевидь, буде розглянуто питання звільнення глави уряду Гончарука. Або ж відбудуться кадрові зміни в деяких міністерствах.

Цікаво: Офіс Президента роздав "слугам народу" документ-підказку з претензіями до Кабміну: деталі

гончарук
Гончаруку не довіряє 63% українців / Фото пресслужби Кабінету міністрів

На думку експертів, ротація можлива, оскільки останні соцопитування показують низький рейтинг Гончарука (Згідно опитуванню, проведеному Центром Разумкова з 13 до 17 лютого, Гончаруку не довіряє 63% українців – "24"). Як вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, президент Зеленський дуже чутливий до громадської думки. Можливо, дані соціології посилили критичне ставлення Зеленського до Гончарука.

Успіхи уряду

Як відзначає політолог Андрій Вігірінський, серед очевидних успіхів Кабміну Гончарука можна назвати такі:

  • Оптимізація діяльності уряду, доступність цифрових технологій для спрощення документообігу. З’явилися нові сервіси, які замінять повністю паперовий документообіг. Це зручно, менше витрат. Мобільний додаток "Дія".
  • Скорочення більше, ніж вдвічі, спроб рейдерських захоплень, що можна віднести до позитивів Мін’юсту. Тобто стало менше можливостей для рейдерського захоплення.
  • Прибуткова діяльність державного підприємства Укрспирт. Прибуток у четвертому кварталі 2019 року склав 23,2 мільйона гривень. Тоді, як у 2018 році, – лише 4,5 мільйони гривень. Тобто прибуток виріс у п’ять разів, що означає зменшення тіньової складової.

Читайте також: Аваков може отримати підвищення в уряді, – "слуга народу" Монастирський

Недоліки роботи Гончарука

Як зауважує Вігірінський, найбільший провал у двох служб: податковій і митниці, що призвело до недовиконання Держбюджету загалом за перші два місяці 2020 року на – 17,2 мільярда гривень.

  • Податкова служба повинна була зосередити за січень-лютий 62,8 мільярда гривень. По факту 59 мільярдів.
  • Митниця – замість 54,9 мільярдів гривень отримала 40,7 мільярди. Тобто мінус 14 мільярдів – 25%. "Держбюджет на 2020 рік виконується лише на 87, 7 %. Внаслідок чого якісь програми будуть недофінансовані", – зауважує Андрій Вігірінський.
  • Вплив пандемії коронавірусу. Як відзначає Вігірінський, міністр економіки Милованов через пандемію коронавірусу, яка призвела до світової рецесії, повинен був розробити програму, щоб упередити негативні наслідки. Зокрема, стратегію стимулювання внутрішнього виробництва, щоб збільшити внутрішній попит. Відповідно, не скорочувалася кількість робочих місць, не було збитків у підприємств і банкрутств. Чого не зроблено. Буде зниження ВВП. У результаті – не буде економічного росту.

Хто з нових міністрів у зоні ризику?

ЗМІ повідомляють, про такі можливі кадрові зміни в Кабміні:

  1. Міністерство закордонних справ;
  2. Міністерство охорони здоров'я;
  3. Міністерство соціальної політики;
  4. Офіс прокурора.

За словами Володимира Фесенка, міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька в зоні ризику через конфлікти в цій інституції. Але, зауважує він, міністерство охорони здоров'я – порохова бочка. Там завжди скандали і суперечності. Мало хто з міністрів довго там затримувався. Виняток Уляна Супрун – і то в статусі тимчасово виконуючої обов'язки.

Вігірінський додає: система охорони здоров’я – бездонна в своїх проблемах, які вирішити за кілька місяців неможливо. Але так чи інакше міністру Скалецькій і уряду в цілому закидатимуть ситуацію в Нових Санжарах.

Читайте також: У "Слузі народу" розглядають єдиного кандидата на прем’єра

зоряна скалецька
Зоряні Скалецькій закидатимут ситуацію навколо коронавірусу / Фото УП

Фесенко не виключає, що можуть бути претензії до міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського через історію з високими преміями чиновників (міністр та його заступники задекларували сукупний розмір своєї грудневої зарплати на суму понад 2 мільйони гривень – 24).

бородянський
Зеленський обурився високими преміями міністра культури Бородянського і підлеглих / Фото Facebook

Цікаво: Корнієнко пояснив, які претензії має Рада до Кабміну

Водночас, на переконання експертів, претензії можуть бути насамперед до економічного блоку. Політексперт Петро Олещук зауважує: через проблеми з Держбюджетом і курсом валют.

Політолог Тарас Загородній вважає, що економічна політика міністра розвитку економіки Тимофія Милованова неефективна. Але більше проблем, за його словами, створює Нацбанк. Ревальвація гривні призвела до проблем у бюджеті, де закладений курс 27 гривень за долар. А багато платежів прив’язані до долару.

милованов
У Милованова проблеми з невиконанням Держбюджету / Фото Facebook

Що стосується міністра соціальної політики Юлії Соколовської, то, відзначає Вігірінський, програми не виконуються через невиконання Держбюджету.

Як можна говорити про соціальну політику, про збільшення виплат при дефіцитному бюджеті?
– наголошує Вігірінський.

Юлія Соколовська
Юлія Соколовська не може збільшувати виплати при дефіциті Держбюджету / Фото Мінсоцполітики

Водночас, до генпрокурора Руслана Рябошапки дійсно є претензії. Зокрема, щодо боротьби з корупцією. За словами Андрія Вігірінського, Офіс прокурора знаходиться на вершині протидії корупції.

Загроза для Рябошапки очевидна. Немає завершення досудових розслідувань по резонансних справах. Справи Пашинського, Гладковського, Шеремета, Альперіна (хрещений батько контрабанди – "24") знаходяться там, де й раніше. Хтось вийшов під заставу або домашній арешт. Імовірність того, що провадження будуть завершені обвинувальним вироком, з кожним днем все менша,
– зазначає Вігірінський.

рябошапка
Руслан Рябошапка не завершив жодну резонансну справу / Фото офісу Президента

Щодо ротації міністра закордонних справ Вадима Пристайка, то, наголошує політолог, це зона відповідальність президента Зеленського. Конкретних скандалів у МЗС немає. Все залежить від того, наскільки комфортно Зеленському працювати з Пристайком.

пристайко
Видимих провалів у Пристайка немає? / Фото МЗС

Хто може замінити прем’єра Гончарука?

На думку спостерігачів, глава уряду може залишитися на своїй посаді. За словами Петра Олещука, відставка Гончарука означатиме відставку всього Кабміну. Тобто треба призначати новий уряд. А це голосування за кожну кандидатуру міністра окремо.

Відставку Гончарука відкидати не можна. Але його звільнення можливе за наявності і стовідсотково погодженої нової кандидатури глави уряду, яка користуватиметься високим рівнем довіри з боку президента Зеленського. Поки важко говорити про таку кандидатуру,
– вважає Петро Олещук.

Читайте також: Кандидатура Тігіпка: експерт оцінив шанси політика стати новим прем'єром України

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко переконаний: якщо Гончарука і звільнять, то нового прем’єра наразі не призначать. Замість Гончарука буде виконуючий обов’язки віцепрем'єрміністр Шмигаль.

Насправді влада з самого початку належала міністру фінансів Оксані Маркаровій – у неї бюджет. А сила у міністра внутрішні справ Авакова. Якщо Маркарова і Аваков залишаються, то в уряді нічого не зміниться. Незалежно від того, хто стане новим прем'єром. Залишиться триголова структура Кабміну,
– вважає Віктор Небоженко.

новий прем'єр
Хто потенційно може стати прем'єром замість Гончарука / Інфографіка 24 каналу

Як відомо, ЗМІ оприлюднювали кілька прізвищ можливих наступників Гончарука: ексвіцепрем’єра в уряді Азарова Сергія Тігіпка, колишнього глави СБУ Валерія Хорошковського, екскерівника Нафтогазу Олега Дубини і виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка. Поки ця інформація не підтверджується. Утім, зауважує Олещук, змінюються підходи до формування Кабміну.

При формуванні нинішнього Кабміну в якості гарантії проведення реформ залучали нові обличчя, які не мали стосунку до влади і високих постів. Зараз у суспільстві активно просувається альтернативна ідея: Час експериментів пройшов. Треба залучати професіоналів,
– підкреслює Олещук.

Фахівці наголошують: міф про нових політиків розвіюється. З іншого боку, відставка всього уряду може загальмувати надання Україні чергового траншу МВФ, земельну реформу і децентралізацію. Крім того, якщо тривалий час не формуватиметься новий уряд, це показник політичної нестабільності, що не на користь Зеленському.