Повідомлення про надзвичайну ситуацію в Архангельській області Росії надійшло опівдні 8 серпня. Мовилося про те, що сталися вибух і пожежа у військовій частині, де випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів. Також була інформація про ймовірний витік радіації.

Важливо! Вибухнув ядерний реактор, – у Норвегії вказали на причину витоку радіації під Архангельськом

10 серпня російська державна корпорація "Росатом" оприлюднила офіційне звернення: "В Архангельській області пі дчас випробування рідинної реактивної рухової установки загинули 5 співробітників держкорпорації "Росатом": Євген Коротаєв, Сергій Пічугін, В'ячеслав Ліпшев, Олексій В'юшин, Владислав Яновський. Згодом з'явилася інформація про загибель двох співробітників Міноборони РФ. Трагедія сталася під час робіт, пов'язаних із радіоізотопним джерелом живлення, який входить до складу ракети.

Що таке "ізотопне джерело живлення"? Це пристрій, який генерує енергію шляхом її видобутку із природного процесу розпаду радіоактивних ізотопів (це звичні нам радіоактивні хімічні елементи, тільки з іншою атомною масою чи кількістю нейтронів у ядрі; ізотопи урану, наприклад, використовують, у ядерній енергетиці).

Вибух біля Севєродвінська

Інцидент трапився на ракетному полігоні поблизу міста Севєродвінськ у Архангельській області РФ. Цей полігон призначено для випробування балістичних міжконтинентальних ракет, атакож крилатих і зенітних ракетних комплексів морського базування. Відомо, що тут тестують практично всі ракети, якими озброєно бойові кораблі військово-морського флоту Росії, а також випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів.

У міжнародній природоохоронній організації Greenpeace переконують, що рівень радіації після вибуху було перевищено в 20 разів. Натомість, за даними Єдиної державної автоматизованої системи моніторингу радіаційної обстановки РФ, радіаційна обстановка у районі катастрофи перебувала в межах норми. Щоправда, адміністрація Сєверодвінська, біля якого стався вибух, спершу повідомила про стрибок радіації після інциденту, але згодом видалила цей допис. У соцмережах, зі свого боку, пишуть, що в Сєверодвінську через радіацію закрили дитсадки.

Архангельськ, вибух, Севєродвінськ, полігон, випробування ракет
Офіційне фото рятувальників на місці катастрофи на полігоні під Архангельськом

Згодом Російський гідрометцентр оприлюднив інформацію, що через вибух на військовому полігоні 8 серпня у Севєродвінську рівень радіації перевищував звичні показник у 4-16 разів. За словами метеорологів, перевищення потужності дози гамма-випромінювання було зафіксовано у 6 з 8 пунктів міста.

Фахівці переконують, що середнє значення фону для Севєродвінська становить 0,11 мікроЗівертів за годину. О 12:30 8 серпня радіаційний фон у шести пунктах в Севєродвінська варіювався від 0,21 до 0,44 мікроЗівертів за годину, о 13:00 – від 0,13 до 0,29 мікроЗівертів за годину. О 14:30 фон в місті нормалізувався та становив від 0,13 до 0,16 мікроЗівертів за годину.

Цікаво! Автор "Чорнобиля" про вибух під Архангельськом: Жахливо, але непокоїть те, чого нам не кажуть

Міноборони Росії, зі свого боку, прокоментувало ситуацію так: вибух і пожежа на полігоні в Архангельській області дійсно були – під час випробувань рідинної реактивної рухової установки.

Натомість представники "Росатома" зазначили, що під час випробування ракети на морській платформі сталася "надзвичайна подія". А вже після завершення цих випробувань відбулося загоряння палива ракети з подальшою детонацією. За їхніми словами, внаслідок вибуху кількох співробітників відкинуло в море. Пошуки тривали доти, поки залишалася надія знайти живих.

Відбувся збіг чинників, що нерідко відбувається під час випробування нових технологій. Наші фахівці постійно працюють в умовах потенційного ризику, оскільки ризик є властивим всім випробуванням,
– кажуть у "Росатомі".

Попередньо відомо про 15 постраждалих через вибух у військовій частині, шестеро осіб – у критичному стані. Їх за допомогою гвинтокрилів спочатку доправили до лікарень Архангельська, через день транспортували у Москву. Натомість у російському Міноборони стверджують, що потерпілі зазнали травми різного ступеня важкості, їм зробили відповідні операції та наразі їхньому життю нічого не загрожує.

Дивіться відео про вибух та пожежу на полігоні в Росії:

Інформація про радіацію і постраждалих

Про причину трагічного інциденту відомо небагато. Російська влада замовчує подробиці інциденту. Цікаво, що навіть російських МНС-ників не пропустили на місце подій, військові борються із наслідками вибуху власними силами.

Важливо: Вибух під Архангельськом: медики в протирадіаційних костюмах привезли постраждалих у Москву

Увечері 8 серпня стало відомо, що гвинтокрили, які доправляли потерпілих до Архангельська, перевіряють люди у протирадіаційних костюмах.

протирадіаційні костюми радіація Росія
Люди у протирадіаційних костюмах/ фото Mash

Вже 9 серпня 6 "вкрай важких постраждалих" доправили до російської столиці. У Москві помітили дивну колону: "швидкі" загорнуті у спецплівку, всередині – медики у протирадіаційних костюмах. Колону супроводжували авто поліції та спецфургон.

Постраждалих від вибуху на військовій базі у Ньоноксі доправили в Москву: відео

За непідтвердженою інформацією, у 6 постраждалих від вибуху, окрім осколкових травм, ще один страшний діагноз: радіаційне опромінення. Одяг цих людей спалили відразу після госпіталізації, те саме зробили згодом із вбранням медиків, які надавали їм допомогу.

Що коїться в Архангельську та поблизу обласного центру

У місті паніка: жителі скуповують йод та йодовмісні препарати. В аптеках Архангельська їх зараз нема. Російська влада, своєю чергою, мовчить. Там відзначились заявою лиш у день вибуху: мовляв, підстав для евакуації жителів навколишніх населених пунктів нема.

До теми! Вибух на військовій базі під Архангельськом: в море могли потрапити тонни токсичних речовин

йод Росія Архангельськ

Скільки йоду потрібно вживати людині: інфографіка

йод Архангельськ
Проблеми із йодом в аптеках Архангельська

Тим часом, адміністрація морських портів західної Арктики у зв'язку з подією на військовому полігоні на місяць закрила для вільного плавання район затоки Двінська Губа, що у Білому морі.

Розпорядження передали суднам, що перебували у морі. За даними цивільних моряків, заборону наклали на вимогу військових. Через руйнування ракети паливо – гептил – з'єдналося з окислювачем, і стався вибух.

Що таке гептил?Це компонент ракетного палива, який вкрай небезпечний для людини, канцерогенна речовина. Він вражає буквально всі системи людини.

При цьому тонни цієї вкрай токсичної речовини могли потрапити у воду. Заборона на судноплавство у такому випадку пояснюється передусім необхідністю запобігти отруєнню місцевих жителів, для яких рибальство є традиційним промислом.

Зверніть увагу! Вибух на полігоні під Архангельськом: "Росатом" назвав дивну причину та сповістив деталі

Що кажуть у США

Американський президент Дональд Трамп заявив, що за підсумками інциденту Сполучені Штати отримали багато нової та важливої інформації, а також багато чого зрозуміли. У США висловили думку, що вибухнула ракета з малогабаритною надпотужною ядерною енергоустановкою.

Крім того, розвідка США висунула версію, що вибух міг статися під час випробування ядерної крилатої ракети Skyfall або, як її називають у Росії, "Буревісник". Ця ракета мала малогабаритну надпотужну ядерну енергоустановку. За словами Путіна, вона може досягти будь-якого клаптика землі.

"Ця зброя має необмежений радіус дії і непередбачувану траєкторією польоту, що робить її невразливою як для всіх існуючих, так і перспективних систем ПРО та ПВО", – зазначав свого часу Путін.

Водночас американські ЗМІ з посиланням на підтверджені джерела, пишуть що під Архангельском відбувся вибух маленького атомного реактора, і це, за їхніми словами, є найжахливішою ядерною катастрофою Кремля з часів Чорнобиля.

Що відомо про полігон під Архангельськом

Він розташований у селищі Ньонокс. Це – центральний ракетний полігон, створений у 1954 році. Його призначення: випробування балістичних міжконтинентальних ракет та крилатих і зенітних ракетних комплексів морського базування. Там тестують практично всі ракети, якими озброєні бойові кораблі військово-морського флоту Росії, а також випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів.

Архангельськ радіація карта
Військовий полігон розташований у Ньоноксі, під Архангельськом/ фото з відкритих джерел

Поруч з полігоном є військове містечко – Сопка (адміністративно входить до міського округу Сєверодвінска). Це – режимна зона, щоб потрапити туди потрібен особливий пропуск.

У грудні 2015 року на ракетному полігоні Ньонокса трапилася надзвичайна ситуація: під час випробувань частина ракети відокремилася і впала на житловий будинок. Жертв, кажуть росіяни, не було.