Самі філіппінці досі не можуть точно порахувати масштаби пограбувань родиною Маркоса. Діапазон приблизних сум коливається від 5 до 10 мільярдів доларів. Згідно сьогоднішнього курсу це до 22 мільярдів доларів.

Запускати руку в держказну для вдоволення персональних потреб особистого життя – проступок звичний для будь-якої епохи і будь-якої влади. Філіппінський лідер не став винятком. Маркос теж це робив, але прославився "золотом Ямасіти". Легендарним скарбом японського імператора. Золото, діаманти, прикраси і коштовності награбовані японцями під час окупації Південно-Східної Азії заховав десь у печерах генерал Томоюкі Ямасіта.


Маркос з дружиною

Чутки про скарби давно жили серед філіппінців. Хоча й досі їх реальність нагадує таємницю "загадкової Атлантиди" їх шукали і продовжують шукати. У березні 1971 Рогеліо Роксас в горах натрапив на місце з останками японських солдатів. Окрім багнетів і катан мисливці за скарбами виявили метрову статую Будди з чистого золота і ящики із золотими злитками.

Читайте також: Хо Ши Мін – "богоподібний старець-диктатор" з більшовицьким серцем

Знахідку він заховав у себе вдома і приступив до пошуків покупця. Коли про щасливчика дізналися в президентському палаці Роксаса – його відразу арештували, а золото забрали. Прикрим було і те, що шукач скарбів перестрахувався і дозвіл на розкопки отримав практично від самого президента.

Після падіння режиму, мисливець за скарбами подав позов проти Фердинанда і його Дружини вимагаючи відшкодування збитків. Позов на 40 з половиною мільярдів доларів став рекордним для Філіппін. Внаслідок судової тяганини, звинувачення визнали справедливим, але компенсацію не заплатили. Суму відшкодування назвали спекулятивною і віддали тільки 6 мільйонів.


30-метровий бюст Маркоса. До і після вибуху 2002 року

Тяга до золота Фердінанда проявлялася у багатьох іпостасях. Він любив гучні вечірки, які нагадували гуляння Нерона чи Калігули. Випивка текла рікою, караоке і жарти довершували живі торти з яких вилітали клоунські подарунки.

Які ще злочини вчинив Маркос проти Філіппін – дивіться в програмі.