Усе почалося зі звичайного хобі: засновники компанії Валерій Яковенко та Февзі Аметов захоплювалися дронами. А з часом вирішили перетворити свою пристрасть на бізнес. У 2013 Аметов та Яковенко заснували стартап Drone.ua. Тоді як всі навколо заробляли гроші на звичайних аерозйомках, засновники стартапу прагнули впровадити дрони там, де їх ніхто не застосовував.

Найперспективнішою сферою видавалося сільське господарство. Підприємці самі конструювали безпілотні літальні апарати, намагаючись пристосувати їх до потреб аграріїв. Однією із найпопулярніших серед фермерів стала технологія дистанційного зондування землі. Безпілотник за допомогою спеціальної камери сканує поле та збирає усю інформацію на одній карті – на ній чітко видно проблемні місця з низькою родючістю. Так фермери знають, куди саме потрібно додати більше добрив. Окрім того, апарати від Drone.ua уважно простежать за станом врожаю та допоможуть з повітря обробити посіви від шкідників. Технології компанії використовуються більш ніж на 4-х мільйонах гектарів посівних площ України.

Зараз Drone.ua є одним із лідерів українського ринку безпілотних технологій. Окрім власних розробок, компанія постачає в Україну літальні апарати від міжнародних фірм-виробників. Діяльність підприємства не обмежується лише сільським господарством – безпілотники від Drone.ua використовують в енергетиці, нафтогазовій промисловості, геодезії та топографії.

Компанія співпрацює з поліцією та рятувальниками, надаючи техніку для окремих операцій. Зокрема, зйомка з повітря допомагає точніше оцінити масштаби стихійного лиха або провести пошукові роботи. А спеціальні підводні дрони здатні шукати небезпечні предмети на дні водойм.

Віднедавна на українському ринку з'явилася ще одна розробка від Drone.ua – роботизована мініферма FarmBot. Модульна установка обладнана механічною "рукою", яка здійснює посів насіння та полив рослин. Також розумна система здатна розпізнавати та прополювати бур'яни. Розробка дає змогу вирощувати понад три десятки сільськогосподарських культур. Людині залишається просто зібрати врожай.

Винахідники із компанії Drone.ua впевнені, що скоро роботизовані системи значно полегшать життя людей у багатьох сферах. І наголошують, що Україна – це дуже перспективний ринок для впровадження нових технологій.