Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook блогер Сергій Сидоров. За його словами, для того, щоб підтримувати нормальний стан підприємства, Фонд держмайна ініціював включення ЗТМК до переліку об'єктів для приватизації, що дозволить зняти арешт з рахунків заводу.

Як вказує блогер, однією з ключових причин нинішнього стану заводу є господарська діяльність кіпрської офшорної компанії Tolexis Trading Limited, яка в 2013 році придбала 49% акцій ЗТМК в обмін на проведення модернізації виробничих потужностей підприємства, а також ліквідацію наявних заборгованостей.

Офшорна компанія, що входить в структуру бізнесу олігарха Дмитра Фірташа, взяла на себе зобов'язання вкласти суму в 110 мільйонів доларів, однак замість цього відмовилася погашати борги, а також вивела 90 мільйонів доларів на рахунки підконтрольних комерційних структур. Все це стало причиною блокування роботи заводу, а також численних судових розглядів з боку правоохоронних органів.

"Приватизувати з таким головняком завод не можна, але додавання в список на приватизацію дасть можливість хоч трохи розблокувати його рахунку. Тому що Сивак всі ці роки зарплату на заводі виплачував справно, але на Запоріжжяобленерго трошки клав, а іноді навіть покладав, і в підсумку наклав приблизно на мільярд боргів за електроенергію. Тому рахунки ЗТМК в результаті заарештували, Фонд держмайна прийшов на завод, і почав різати кости і скорочувати людей, щоб хоч якось виплисти. Заборгованість із зарплати вони в підсумку скоротили до місячного розриву", – зазначив Сидоров.

Ключовим завданням колишнього інвестора і екс-керівництва ЗТМК на чолі з Володимиром Сиваком блогер вважає спробу повністю дестабілізувати ситуацію на заводі з наступною повною зупинкою його роботи.

"Просто Фірташ тепер ще менше зацікавлений в тому, щоб завод тримався на плаву деякий час – з урахуванням тяжби за визнання ТОВ "ЗТМК" нікчемним. Він все більше поводиться як тимчасовий правитель, якого риночек починає обкушувати з різних сторін – я про запуск механізму зміни постачальника газу. Тому під час повернення Фірташа та Сивака на ЗТМК, через якийсь час, "автобус більше не піде на Бо" - йти буде нікуди", – додав блогер Сергій Сидоров.