Єрмак, зокрема, розповів послам про рішення та реакцію влади на політичну кризу, що склалася. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Важливо Україна не повинна повертатися в минуле, – посли G7 про скандальне рішення КСУ

Про що говорили Єрмак та посли країн "Великої сімки"

  • Глава ОП запевнив міжнародних партнерів, що влада захищатиме антикорупційні органи. За його словами, була забезпечена безперебійна робота реєстрів НАЗК.
  • Він також розповів, що ще вчора до Верховної Ради було спрямовано законопроєкт, який має на меті відновити довіру до конституційного судочинства в Україні.
  • На думку Андрія Єрмака, події в КСУ не відбулися без зовнішнього втручання, тож він висловив сподівання, що правоохоронці зможуть дати оцінку ситуації.
  • Глава ОП закликав представників "Великої сімки" стежити за роботою Антикорупційної ради, яка має зібратися найближчим часом, а також реакцією всіх представників політичних сил, "аби мати реальну картину".

Для нас є принциповою наша позиція щодо боротьби з корупцією, і Україна ніколи не зверне з цього шляху,
– наголосив Андрій Єрмак.

Андрій Єрмак також розповів про місцеві вибори, які відбулися в Україні 25 жовтня, і констатував: вони були відкритими, демократичними та підтвердили той факт, що в Україні дійсно відбувається реформа децентралізації.

Водночас тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін запевнила, що "Велика сімка" готова допомогти Україні в подальшому просуванні на шляху реформ.

Скандальне рішення КСУ: що треба знати

  • 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального Кодексу України. Саме вона передбачає покарання за неправдиве декларування (штраф або позбавлення волі) чиновників державного або місцевого рівня.
  • Рішення схвалили за позовом нардепів від ОПЗЖ і "За майбутнє". Останніх активно пов'язують з олігархом Коломойським.
  • Це обурило українців, 30 жовтня вони вийшли на масовий протест у центрі Києва.
  • Також стурбована вироком і світова спільнота. У ЄС вже заявили, що це
    може призвести до втрати безвізового режиму.

До речі Тупицький "не почув" від послів G7, що вони не поважають рішення КСУ