Виконувач обов’язків керівника апарату Верховної Ради Петро Бондар наприкінці жовтня задекларував 100 тисяч гривень. Хоча його щомісячна зарплата мала б становити 13 тисяч гривень. З надбавками – максимум 14 тисяч. Його колега – головна бухгалтерка Лілія Савкова – цього ж місяця заробила ще більше – 116 тисяч. Усе по-чесному, переконує Петро Бондар, і в нього, і в колеги.

"Зарплата в мене, яка була, така і залишилася. У бухгалтерки так само. Я два роки не був у відпустці повноцінній і звернувся за компенсацією за відпустку. Тому в мене вийшла така велика сума. Бухгалтерка, наскільки я дивився документи, отримала допомогу на оздоровлення", – прокоментував Бондар.

Хоча не на камеру зізнається: щомісяця заробляє таки більше, ніж 13 тисяч гривень. Разом із надбавками за ранг державного службовця, вислугу років, високі досягнення в роботі та преміями виходить близько 35.

Читайте також: Хто з нардепів найбільше прогулював роботу у листопаді: активісти створили рейтинг

Апрарат Верховної Ради – це допоміжний орган, який сприяє діяльності нардепів. Тобто парламентарі не є працівниками апарату. Максимальна кількість співробітників апарату Верховної Ради сягає 1115 чоловік. Хоча народні обранці скаржаться, що через невеликі заробітні плати працівники звільняються. А вони виконують важливі функції. Наприклад, допомагають у розробці законопроектів, реєструють їх, проводять експертизу, доопрацьовують після внесення парламентарями поправок. Також допомагають роботі комітетів Верховної Ради. Друкують, тиражують, розсилають усі необхідні документи. І це лише сота частина їхніх обов'язків.

Зарплатня у працівників апарату дійсно може бути такою, якщо це аргументовано. Але ми не розуміємо, коли це проводять якось тишком-нишком. Коли про це ніхто не знає. Коли взагалі вони вирішують, яку зарплатню отримувати і коли це не вирішує Верховна Рада. Повинно бути саме по процедурі,
– зазначив народний депутат Борислав Береза.

Народі депутати обурилися. Кажуть, вони заробляють менше – близько 14 тисяч гривень. Скаржаться, що керівники апарату часто виписують собі величезні премії. Адже не встановлений їх граничний розмір. Собі ж такої доплати вони виписати не можуть.

"Зараз у нас відбуваєтсья нарахування через розпорядження голови Верховної Ради від 2005 року, який підписано на основі Закону України "Про державну службу". Ми не державні службовці. Наші помічники – не державні службовці. Це розпорядження втратило юридичну силу. Яким чином зараз вони це роблять, ми не знаємо", – дивується секретар Комітету з питань регламенту Дмитро Лубінець.

Читайте також: В Україні фактично припинились розслідування резонансних справ через відсутність ДБР

Наступного року доходи співробітників апарату Верховної Ради можуть зрости ще більше. Якщо цього року на зарплату витратили 688 мільйонів гривень, то у проекті держбюджету на наступний заклали понад 900 мільйонів.

До слова, не шкодує премій для себе й голова Національного агентства із запобігання корупції Наталія Корчак. У Рахунковій палаті кажуть, щомісяця Корчак у середньому заробляє понад 100 тисяч гривень. Бо ж премії собі нараховує по 200% – 450% від окладу. Тож тепер народні депутати ініціюють такий самий аудит Рахункової палати для працівників апарату Верховної Ради.