Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час відеозвернення 4 травня. За його словами, через новий механізм фінансування, що відбувається у межах медичної реформи, може буде звільнено приблизно 50 тисяч медиків і закрито майже 332 лікарні в Україні. Про це повідомляє 24 канал.

Радимо озайомитися Володимир Зеленський записав звернення про карантин і медреформу: головне

Він наголосив, що майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж у минулому році.

Таким чином, під загрозою опинилися:

  • екстрена медична допомога,
  • багатопрофільні лікарні,
  • онкоцентри,
  • госпіталі ветеранів,
  • більшість дитячих лікарень,
  • психіатрична та туберкульозна служби.

Президент зауважив, що все це викликає низку запитань.

"Яким чином один виклик "швидкої" фактично оцінили аж у 75 гривень. Чому за інсульт і за інфаркт сума на папері є щонайменше удвічі меншою від реальної вартості", – навів він приклади.

Зеленський іроінчно додав, що за новим механізмом деяким лікарням вистачить коштів хіба що на дверний замок і плакат: "Ми закрилися, тримайтеся! Удачі!"

Обласні дитячі лікарні недоотримують майже 200 мільйонів гривень. На межі закриття – більшість протитуберкульозних лікарень і диспансерів,
– підкреслив Зеленський.

Український президент запевнив, що влада не може всього цього допустити, інакше це буде не реформа, а диверсія. Тому він закликав очільника МОЗ Максима Степанова, голову профільного комітету Ради Михайла Радуцького та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи вирішення цих питань.

"Нам потрібне не згортання реформи, а її покращення", – підсумував Зеленський.

До теми Зеленський пояснив, якою має бути медична реформа в Україні

Раніше президент України наголошував, що після пандемії коронавірусу вкрай необхідно змінити підхід до медичної реформи.

Моє враження: особливо коронавірус показав, що це за медична реформа. Він показав, що лікарні – не готові. Кількість інфекційних лікарень – не готова до такого виклику. Заробітна плата, умови наших лікарів, у яких вони працюють, де немає ремонту в лікарнях вже багато років, є дуже низькими. Інфраструктури медичної немає,
– заявляв Зеленський.

Ситуація з коронавірусом в Україні: відеозвернення Зеленського 4 травня